Blog

Pazaryeri sektörü Türkiye’de gittikçe gelişiyor

Pazaryeri, farklı satıcıların ürünlerini çeşitli kategoriler altında satışa sunarak, tek bir platform üzerinden müşterilerle buluştukları e-ticaret alanıdır. Çok sayıda satıcı ve müşterinin aynı yerde buluşması da karşılıklı olarak iki tarafa da çeşitli avantajlar sunmaktadır. Açılacak olan mağazalar sayesinde çok daha geniş kitlelere ulaşan satıcıların hacimlerini hızlı biçimde arttırma şansları bulunmaktadır.

Ayrıca lojistik, reklam ve pazarlama faaliyetleri gibi hususlarda da destekler alarak kendi iş modellerini geliştirme şansları bulunmaktadır. Müşteriler ise rekabetin artması ile çok daha uygun fiyatlı ürünlere erişme şanslarını elde etmektedirler. Bu bağlamda fiyat performans açısından en optimum ürün kalitesine erişim sağlamak ta mümkün olmaktadır. İade kolaylığı, ürünlere yapılan gerçek yorumlar ve güvenilir ödeme seçenekleri gibi artıları da elde eden alıcılar çok daha olumlu etkiler elde etmeleri olasıdır. Seneler içinde Türkiye’de pazaryeri hacmi gelişiyor ve büyüme hızı ivmeli olarak artmaya devam etmektedir. Pandemi sonrasında kullanıcı alışkanlıklarının değişiminin de bu büyümenin artışında olumlu anlamda etkileri olmuştur. Popülaritesi artmakta olan sektör kapsamında sayıları da artan pazaryerleri çok farklı konsept ve kategorilerde alıcılarla satıcıların bir araya gelmesini kolaylaştırmaktadır.

Büyümekte olan belli başlı pazaryeri firmaları

Türkiye’de büyüme eğilimi gelişmekte olan belli başlı pazaryeri firmalarını aşağıda özetlemek mümkün olacaktır.

Hepsiburada

İlk kurulan pazaryeri firmaları arasında olan Hepsiburada, seneler içerisinde gelişimini arttırmayı başarmaktadır. Aylık ortalama çok ciddi oranda ziyaretçisi olan sitenin ana temel amaçları arasında güvenli alışveriş ve sürekli gelişen yeni özellikler ön plana çıkmaktadır. Satıcıların daha verimli ve efektif hizmetler vermesi için belirli aralıklarla eğitim hizmeti de sağlamaktadır. Komisyon oranları genellikle %4 ila %20 arasında değişim göstermektedir ama en güncel verileri sitenin kendisinden almanız en doğru olan seçenek olacaktır. Uygun komisyon oranları ile Türkiye’de pazaryeri alanında rekabetçi olarak büyümeyi sürdüren firmalar arasındadır. Buna ek olarak zaman zaman sağladığı indirim kampanyaları ile alıcıların ciddi kazanım elde etmesi mümkün olmaktadır.

Trendyol

En büyük pazaryerleri arasında olan Trendyol, aylık ziyaretçi sayısı olarak ta ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Çok sayıda satıcının yer aldığı pazaryeri içerisinde, oldukça fazla kategori ve yüksek rekabet alanı sunmaktadır. Sahip olduğu ziyaretçi sayısı açısından dünyada bile belirli bir sıralamada yerini almıştır ve gelişmeye davam etmektedir. Milyonlarca bireysel satıcıların ve firmaların ürünlerini burada satışa hazır bulunmaktadır ve müşterilerin en doğru ürüne hızlı şekilde ulaşması için oldukça anlaşılır arayüz tercihi ön plana çıkmaktadır. Aynı kategori altında benzer ürünlerin farklı satıcılar ve markalar ile müşterilerin önüne çıkması da alıcılar açısından en ekonomik ürün satın alma işlemi açısından ciddi avantajlar sağlayabilir. Uygun komisyon oranları ve kampanyalı indirim fırsatları da müşterilerin çok daha ekonomik alışveriş yapmaları için ortam hazırlamaktadır.

Amazon

Dünyanın en büyük pazaryeri olan Amazon, global ölçekte muazzam boyutlarda ziyaretçisi olan site haline gelmiştir. Türkiye’de ise 2018 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır ve ülkemiz pazarında da kendisine önemli pay elde etmeye başlamıştır. Temel olarak sunduğu güvenli alışveriş, düşük komisyon oranları, sunduğu kendi kargo ağı ve reklam seçenekleri ile satıcıların gösterdiği rağbet artmaktadır. Sağladığı bu avantajların ürün fiyat oranlarına da ciddi katkı sağlaması ile müşteri memnuniyetini arttırma hedefi olan Amazon, alıcılar tarafından da her geçen yıl daha fazla tercih edilmeye başlamaktadır. Prime üyelik kapsamında ücretsiz kargo seçeneği sunan Amazon, müzik ve video gibi servisleri ile kendisine has konseptini ülkemizde de oluşturmaktadır.

N11

2013 yılında kurulmuş olan N11, bu seneden itibaren Türkiye’de önemli pazaryeri olma itibarını devam ettirmektedir. Milyonlarca ürün listesine sahip olan sitenin, sayısız kategori de çok sayıda satıcı ile müşterilerin en doğru ürüne ulaşmasını amaç edinmektedir. Uygun komisyon oranları ve lojistik desteğinin yanı sıra pazarlama ve reklam ayrıcalıkları da sunmaktadır. Zaman zaman indirim kuponları gibi fırsatlar sayesinde alıcıların satın alma işleminde memnuniyetlerini en üst seviyeye çekme hedefinde ilerlemektedir. Plus üyelik kapsamında ekstra indirim gibi seçenekleri sayesinde alıcıların sahip oldukları avantajları arttırmaya çalışmaktadır. Gelişen pazaryerleri arasında önemli pazar payı olan ve gelişmeye devam ederek faaliyet göstermektedir.

Türkiye’de yer alan diğer pazaryerleri

Türkiye’de büyümekte olan diğer bazı pazaryerleri ise özetle aşağıdaki gibidir:

eBay: İkinci el dahil olmak üzere farklı kategorilerde faaliyet göstermektedir ve Türkiye’de de önemli par payı sahibidir. Aliexpress: Menşei Çin olan bu pazaryeri, ülkemizde de epey popüler siteler arasında yerini almaktadır. Genellikle ekonomik ve uygun fiyat olarak müşteri memnuniyeti kazanmayı hedeflemektedir.

PttAVM: 2015 yılında kurulmuştur ve yerli firmalar arasında gelişen pazaryerleri arasında yerini almaktadır. Düşük komisyon, hızlı ödeme, lojistik desteği gibi avantajlar sunarak satıcılar ile alıcıların memnuniyetlerini maksimum yapmayı hedeflemektedir.

Çiçeksepeti: 2016 yılında en büyük e-ticaret çiçek ve hediyelik sitesi olarak kurulmuştur fakat ilerleyen senelerde de yeni kategoriler ile gelişimine devam etmektedir. Hemen her ilde anlaşmalı olduğu çiçekçiler ile online üzerinden gönderim sağlama imkanı sunmaktadır. Özel günler gibi günlerde çok sayıda insanın tercih ettiği pazaryeri haline gelmiştir.

Etsy: Kendisine has pazaryeridir ve özellikle el yapımı, işsiz ürünlerin satıldığı e-ticaret platformu olarak kurulmuştur. Amerika’da 2015 yılında kurulmuştur ve seneler içerisinde global ölçekte ciddi bir paya sahip olmuştur. Kişiye özel ürünlerin de listelerinin yer alması sayesinde geniş satıcı ve alıcı buluşma noktası haline gelmiştir. Türkiye’de de gittikçe ziyaretçi sayısını arttıran e-ticaret platformu olarak öne çıkmaktadır.

Türkiye’de pazaryerlerinin gelecek 10 yılı

  • Söz konusu gelecek hakkında tahminler olduğunda öngöründe bulunmak zor olmasına karşın Türkiye’de gelecek 10 yıla dair pazaryeri sektörü alanında belirli bilgiler vermenin faydalı olacağı kanısında olmaktayız. Özetle gelecek 10 yılı hakkında belirli öngörüler yapmak, konunun kavranması hakkında yerinde olabilir; Üstte örnekleri verilmiş e-ticaret platformları bilgileri ışığında, gıda, ev eşyası, elektronik, kişiye özel ürünler, el yapımı ürünler, evcil hayvan ürünleri ve hobi alanında pazaryeri sektörü gelişime devam edecek gibi durmaktadır.
  • Türkiye’de pazaryerlerinin rekabeti ve kendi pazar paylarını arttırmak için kargo, ödeme sistemleri, iade koşulları, reklam ve pazarlama gibi alanlarda farklılaşmaya gitmeleri muhtemeldir. Yapay zeka gibi gelişen yeni teknolojileri kendi hizmetlerini geliştirmek maksadıyla kullanmaya başladıklarını görürsek şaşırmamak gerekir. Yapay zekanın katkıları ile Türkiye’de pazaryerleri kendi kullanıcı deneyimlerini arttırabilir ve daha geniş kitleleri hedefleyebilirler. Sosyal medya, mobil uygulamalar ve e-ticaret pazaryeri entegrasyonu gelişimi hız kazanarak satıcılar ile alıcıları çok daha hızlı bir araya getirmeyi hedefleyebilirler. Yeni gelen müşterilerin alışkanlıklarına uygun uygulama modülleri geliştirme ve hızlı etkileşimde olma gibi atılımlar yapabilirler. Sosyal ağlarının gelişiminin gün geçtikçe artmasından dolayı da buraya verilen önemde artabilir.
  • Seneler içerinden farklı iletişim yöntemlerinin işin içine dahil olması ile sadık müşteri portföyü oluşturmak adına çeşitli topluluklar kurarak, kendi kitlesini sağlamlaştırma hedefleri olabilir. Blog, satış ortaklığı, video, podcast gibi entegrasyonlar ile farklı bir alışveriş modeli ve etkileşimin peşine düşmeleri de muhtemel olasılıklar arasındadır. Gelecek 10 yılı Türkiye’de sayısız yenilik ile beraberinde oluşacaktır ve pazaryeri sektörü de satıcı ile alıcı arasında en güvenilir, eğlenceli ve hızlı etkileşimi olabilecek en ekonomik modeller ile sağlamayı planlayacaktır. Sanal Mağaza ise bütün bu gelişimleri ve güncellemeleri takip ederek, bütün müşterilerine en uygun ve sağlıklı pazaryeri entegrasyon programı sunmak için her zaman hazır olacaktır. Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlemesi ve gelişmesini takip ederek ve güvenilir partnerlerden alacağınız destekler ile sizlerde işletmenize katma değer kazandırabilir ve rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Banzer blog yazıları

Genel

PrestaShop Nedir ve Nasıl Kullanılır?

30.12.2022

E-ticaret dünyasında birçok platform var, ancak PrestaShop'un öne çıkan özellikleri ve kullanım kolaylığıyla birçok işletme tarafından tercih edildiği

PrestaShop Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Genel

Aliexpress E-İhracat Entegrasyonu

22.02.2023

Aliexpress, dünya genelinde birçok ülkede e-ticaret sektöründe önde gelen bir pazar yeri olarak bilinir. İnternetin küreselleşmesi ile birlikte, Aliex

Aliexpress E-İhracat Entegrasyonu

Sanal Mağaza Entegrasyonları

Tek panelde en popüler pazaryerleri

Trendyol Entegrasyonu

Trendyol

Pazaryeri Entegrasyonu
Wish Entegrasyonu

Wish

Pazaryeri Entegrasyonu
Aliexpress Entegrasyonu

Aliexpress

Pazaryeri Entegrasyonu
Opencart E-ticaret Entegrasyonu

Opencart

Eticaret Entegrasyonu

E-ticaret sektörü hızla büyüyor ve işletmeler online pazaryerlerinde yer alarak daha fazla müşteriye ulaşmayı hedefliyor. Siz de Trendyol, Modanisa, Çiçeksepeti, Joom, Aliexpress ve Wish gibi popüler pazaryerlerinde ürünlerinizi listeleyebilir daha fazla müşteriye ulaştırarak işletmenizi büyütebilirsiniz.

sanalmagaza.org

Tek Panelde Ürünlerinizi Yönetin
Pazaryerleri ve eticaret paketleri için hazırlanmış entegrasyonlar ile
ürünlerinizi, stoklarınızı kolayca yönetin.